Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия възражда авиационна техника от Студената война

Изображения, публикувани в социални медии, разкриха наскоро че Русия е „съживила“ височинния разузнавателен самолет M-55 „Геофизика“ (на снимката горе).

Предполага се, че тестовите процедури се провеждат на летището Раменское близо до Москва, повдигайки въпроси относно подновената роля на самолета.

Според изданието Defence Express, под крилото на този самолет е бил забелязан специализиран контейнер, вероятно съдържащ радиотехническо разузнавателно оборудване.

M-55 „Геофизика“, известен на Запад като Mystic-B, е самолет за разузнаване за големи височини (експлоатационен таван – 21 500 метра) със забележителна история.

За първи път той се е издигнал в небето през 1988 г. и много наподобява Lockheed U-2. Той е проектиран както за разузнавателни мисии, така нанасяне на ракетни удари. Той е бил предназначен за използване със съветската балистична ракета със среден обсег „Ока“, която впоследствие е изведена от експлоатация, отстъпвайки място на своя наследник, днешната система „Искандер“.

До разпадането на Съветския съюз са построени само няколко от тези самолети. Официално те са предназначени за научноизследователски цели, но уебсайтът на Министерството на отбраната те са упоменати като разузнавателни самолети.

Възобновяването на полетите на M-55 „Геофизика“ може да бъде свързано с няколко възможни мотива. То може да включва продължаващи усилия за тестване на бордовото оборудване за тактическа авиация в руските въздушно-космически сили. Алтернативно, може да е опит за възстановяване на първоначалното предназначение на самолета: разузнаване за нанасяне на ракетни удари с помощта на оперативно-тактически системи, като „Искандер“, срещу цели в Украйна.

Източник и снимка: defence-blog.com