Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Зара Ръдърфорд се очаква да кацне в София в четвъртък

Малко преди да завърши своето рекордно околосветско пътешествие с ултралек самолет, 19-годишната Зара Ръдърфорд се очаква да кацне на летище София около обяд в четвъртък, 13 януари 2022.

Както писахме по-рано, младата авиаторка започна своето уникално околосветско пътешествие на 18 август миналата година, а целта ѝ е да стане най-младата жена пилот, обиколила света сама на борда на своя ултралек самолет „Shark“ с максимална излетна маса от само 600 кг. Друга важна особеност на този полет е, че основен спонсор, наред с фирми като Virgin, е българската IT компания  ICDSoft, а българският флаг, поне на пръв поглед, е единственият национален флаг, изобразен  на корпуса на самолета.

В момента на тази публикация, Зара се намира на летище Хераклион на остров Крит, където очевидно е решила да си позволи няколко дни почивка, преди да се отправи на Север към България. След еднодневен престой в София, Зара ще отлети и ще кацне в Словакия, Чехия и Германия, преди да достигне крайната си цел – малкото белгийско летище Кортрайк, откъдето миналата година тя излетя. Така Зара ще „затвори“ своята околосветска обиколка, като този последен, завършващ обиколката прелет, засега е планиран за 17 януари.

Планът на Зара Ръдърфорт за последните отсечки от околосветския полет.

Важно е да поясним, че подобен околосветски полет със самолет от такъв клас е изключително сложно и рисковано начинание дори за опитни пилоти, да не говорим за 19-годишно момиче с малко над 40 часа нальот.

Самолетът на Зара, освен това, не е херметизиран. Това значи, че през цялото време Зара е била принудена да лети в ниските слоеве на атмосферата, където тя непрекъснато е била подвластна на всички „своеволия“ на местната метеорология, а по време на полета си Зара е прелетяла над региони като Исландия, Гренландия, Канада, Аляска, Русия, и Китай. Все места, известни с неособено приветливите си метеорологични условия и обширни области, в които най-близката „цивилизация“ отстои на стотици километри разстояние.

Както например става ясно от интервюто под тази статия, прелитайки над Русия се е наложило Зара да лети в продължение на повече от 6 часа над напълно безлюдни области, при температура на въздуха при земята от -35 градуса.

Маршрутът на Зара Ръдърфорд

Маршрутът на Зара Ръдърфорд

Предлагаме ви едно интервю на Зара, дадено преди няколко дни (на 6 януари 2022), когато тя кацна в Риад, Саудитска Арабия.

Нека всички пожелаем на това великолепно момиче успешно завършване на полета! Можете да проследите последните отсечки от полета ѝ в реално време в нейния сайт.