Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ затвориха границите си и за Великобритания. Други страни затвориха границите си напълно.

След като на 11 март правителството на САЩ спря достъпа до страната за граждани или пребивавали в страните членки на Шенгенското пространство, няколко дни по-късно то разшири обхвата на тази забрана.

Така, от 00:00 часа вчера, 16 март 2020, достъпът до САЩ беше прекратен както за граждани на Великобритания и Ирландия, така и за всички, пребивавали в тези страни през последните 14 дни.

Достъпът в САЩ от Великобритания и Ирландия ще бъде разрешен единствено за прибиращи се у дома граждани на САЩ и техните семейства, при това единствено през 13 летища, където пътниците ще бъдат подлагани на медицински преглед и карантинирани, при нужда.

Това са летищата в Атланта, Бостън, Чикаго, Далас (Форт Уърт), Детройт, Хонолулу, Лос Анджелиз, Маями, Ню Йорк (JFK), Нюарк, Сан Франциско, Сиатъл и Вашингтон (Дълес).

Като реакция към разпространението на COVID-19, и много други страни затвориха границите си, макар в различна степен и при различни условия.

Така например Норвегия затвори всичките си летища за чужденци освен тези, постоянно пребиваващи в страната. Изключение от правилото ще се прилага само за граждани на Дания. Както е известно, Норвегия е с един от най-високите проценти на заболеваемост, по-висок дори от този в Китай.

Полша също затвори границите си за чужденци, а прибиращите се в страната си полски граждани задължително ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина.

Подобен режим въвеждат Австралия и Нова Зеландия, като новопристигналите местни граждани ще бъдат задължени да се самоизолират в домовете си за 14-дневен срок.