Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Летището в Хелзинки използва кучета за откриване на болни от Ковид

Пилотен проект, който вече е в ход на летището в Хелзинки, използва обонянието на специално обучени кучета за откриване на заразени с Коронавирус.

Оказало се, че този несравнимо по-евтин и бърз метод за откриване на заразени е с точност, която се доближава и дори надминава тази на известните PRC тестове.

Трите кучета с имена Коси, И-Ти и Мийна, които вече са на поста си на летище Хелзинки-Вантаа, са призвани да подушат тамони с натривки, взети от от пътниците. Когато надушат миризма, характерна за болни от вируса, кучетата дават сигнал, а пътникът бива отделен и подложен на PCR тест.

Според летищните власти, засега данните от кучешките носове и PCR тестовете се припокривали на 100%, а реално тестваните до момента по този начин пътници са вече над 2200.

Преди да бъдат „назначени“ в летището обаче, в периода на изпитания и обучение, „показанията“ на кучетата са били сравнявани с между 16000 и 17000 PCR теста, и съвпадението отново доближавало до 100%.

Инвестицията в целия проект по отглеждането и обучението на трите кучетата досега е около 300 хиляди долара, и тя със сигурност ще е по-ниска от цената на спестените излишни PCR тестове и спестеното време за тях.

Всъщност Финландия е първата европейска страна, която използва обучени кучета за откриване на Ковид, но не е първата в света. Вече няколко месеца такива обучени кучета се използват в някои летища на Обединените Арабски Емирства, и най-вече това в Дубай.