Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Екипаж на SpiceJet остана на борда 21 часа заради поредица от недоразумения

Разпространяващия се като горски пожар в Индия нов и по-опасен щам на Коронавируса започва да дава своите отражения и в авиацията.

Миналия вторник целият екипаж на нискотарифната индийска компания SpiceJet беше принуден да остане на борда на самолета си повече от 21 часа в Загреб, Хърватия, след полет от Делхи.

Причината за това бил липсващ отрицателен тест за COVID-19, който се оказал задължителен за престой на екипажа в Хърватия. В резултат на това на пилотите и кабинния състав не било разрешено да напуснат своя Boeing 737 в продължение на 21 часа.

Според говорител на SpiceJet, преди полета авиокомпанията е получила потвърждение от хърватските власти, че екипажът няма да се нуждае от отрицателен тест за престоя си.

Правилата обаче явно се променили по време на самия полет, защото след кацането летищните власти поискали от екипажа отрицателни Ковид тестове, каквито те нямали. От летището дори не предложили на екипажа да им направят бързи тестове на място, а просто не им разрешили да напуснат машината.

Истинските проблеми обаче тепърва започвали. Според правилата, екипажът нямал право да изпълни обратния полет до Делхи, без минимален брой часове, прекарани в почивка при определени условия.

И въпреки че летищните власти в Загреб предоставили на екипажа спално бельо, храна и вода за престоя им в самолета през следващите 21 часа задължителна почивка, оказало се че условията на борда на 737 не покриват изискванията за адекватни условия за почивка.

По тази причина се наложило SpiceJet да поискат специално разрешение от авиационния регулатор на Индия DGCA да изпълнят обратния полет без пилотите да отговарят на условията за почивка.

В крайна сметка DGCA разрешили обратния полет, но с изискването той да бъде изпълнен без пътници и товари, а в пилотската кабина непрекъснато да присъстват трима пилоти, вместо стандартните двама – командир и втори пилот.

Очевидно, новият щам на COVID-19, разпространяващ се в Индия, кара някои власти да предприемат крайни мерки спрямо пристигащи от тази страна, и вероятно с основание.