Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тръмп спря за 30 дни достъпа на европейци до САЩ

На 11 март 2020 президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа прокламация, в която, във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19, за срок от 30 дни се забранява достъпа до САЩ от европейските страни-членки на т.нар. Шенгенско пространство.

Тези страни са изредени в прокламацията и те са Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Забраната всъщност не се отнася до гражданите на тези държави, а изобщо до всички, които 14 дни преди планираната си дата на пристигане в САЩ са пребивавали в която и да е от тези страни.

Причината да се блокира достъпа до САЩ точно от тези страни най-вероятно е в липсата на граничен контрол при движение на хора между страните членки на Шенгенското пространство. В тази връзка, като все още не член на това пространство, България поне формално не е засегната. Какви ще са реалностите обаче предстои да видим.

Това решение, освен очевидния ефект върху живота на много хора, се очаква да има и тежки последици върху много авиокомпании.

От няколко дни вече се разпространява информацията за невиждано досега явление. Някои авиокомпании са започнали да летят с празни самолети или да превозват с пътническите машини единствено карго, с единствената цел да запазят слотовете си във важните летища.

Към момента, броят на заразените с COVID-19 в САЩ надминава 1000.