Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет на виетнамските авиолинии за малко не се приземи с прибран колесник в Мелбърн

Австралийското бюро за транспортна безопасност (Australian Transport Safety Bureau – ATSB) разследва странен инцидент от вчера (19 септември 2019), когато Boeing 787 Dreamliner на виетнамските авиолинии в полет от Хо Ши Мин до Мелбърн за малко не се приземи на летището в Мелбърн с прибран колесник.

Нещастието е било избегнато единствено защото наземният диспечер забелязал аномалията само секунди преди самолетът да опре в пистата и се обадил по радиото на пилотите. Те, от своя страна, подали тяга и преминали на втори кръг, след което направили втори заход и кацнали нормално.

Инцидентът е странен, защото Boeing 787 Dreamliner (както и всички съвременни самолети от този клас) имат необходимите защити против подобни инциденти. Освен че проверката на колесника е част от листата за проверки преди кацането (Landing Checklist), която пилотите очевидно са пропуснали, автоматиката на самолета би трябвало също да подаде аларма, ако машината е в конфигурация за кацане (спуснати задкрилки и малка височина), но колесникът не е спуснат. Засега не е известно защо никоя от тези защити не е сработила.

Както е известно, кацане с прибран колесник на такъв тип самолет почти винаги води до тежка катастрофа, особено ако пилотите не знаят, че колесникът им не е спуснат. В случая пътниците и екипажа са имали чист късмет, че диспечерът случайно е забелязал проблема, което изобщо не е част от задълженията му.