Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха неправилно разпробити отвори във фюзелажите на 50 самолета 737 MAX

Доставчик на компоненти за самолети 737 Max откри неправилно разпробити отвори във фюзелажите на 50 самолета в производство, се посочва в доклад на The Wall Street Journal.

Разкритието е станало когато служител на фирмата Spirit AeroSystems, сглобяваща фюзелажите и гондолите за различни типове самолети Boeing, е предупредил своя мениджър за въпросните неточни отвори.

Самолетите все още не са били доставени и отстраняването на проблема би довело единствено до удължаване на сроковете за производство.

Както е известно, самолетите 737 Max на Boeing бяха подложени на засилен контрол през последните месеци след инцидента от 5 януари, при който аварийна врата на самолет на Alaska Airlines се разхлаби и отдели от самолета по време на полет, което доведе до аварийно кацане. За щастие, тогава никой не пострада.

В отговор на извънредната ситуация, авиокомпанията спря своя флот от 65 самолета Boeing 737 Max 9 в очакване на проверка за безопасност, която по-късно разкри разхлабени болтове и при други машини.

Междувременно, бившият старши мениджър в Boeing Ед Пиърсън заяви пред Los Angeles Times: „Абсолютно не бих летял със самолет MAX! Работил съм във фабриката, където са построени, и видях под какъв натиск са работниците да изкарат самолетите извън вратата.“