Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нова катастрофа с двама загинали помрачи испанските ВВС

По-малко от месец след като бивш ас от испанска формация за висш пилотаж се разби в Средиземно море, на 18 септември 2019 инструктор и курсистка от ВВС на Испания загинаха в катастрофа по време на учебен полет.

Инцидентът е станал малко след излитането на самолета марка ENAER T-35C Pillán близо до град Сан Хавиер в югоизточна Испания.

Загинали са двамата на борда – инструкторът Даниел Мелеро и неговата курсистка Роса Мария Алмирон.

По твърдение на министъра на отбраната на Испания Маргарита Роблес, най-вероятната причина за катастрофата е повреда в двигателя, но тепърва предстои следствието да изясни точните причини за катастрофата.

Загиналите пилоти – инструкторът Даниел Мелеро и неговата курсистка Роса Мария Алмирон

По информация, публикувана в изданието Ел Паис, малко след излитането инструкторът съобщил по радиото, че двигателят е отказал и възнамерява да опита приводняване.

Самолетът бил все още на прекалено малка височина за да опита връщане на летището, и приводняването очевидно е давало най-много шансове на пилотите.

За съжаление обаче, кацането на вода не протекло успешно и въпреки незабавната намеса на спасителни екипи от бреговата охрана, те единствено успели да приберат телата на загиналите инструктор и курсистка.

Учебният самолет T-35C Pillán, известен в Испания още като E-26 Tamiz (на снимката най-горе), е разработен от чилийската компания Enaer на основата на Piper PA-28. Самолетът е произвеждан от испанската самолетостроителна фирма CASA по лиценз на чилийската компания.

Снимки: Туитър