Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първи полет направи специализиран дрон за въздушно дозареждане с гориво

На 19 септември в абиобаза близо до Сент Луис, щата Илиноис, първи полет направи по същество първият безпилотен апарат, специализиран във въздушно презареждане на други летателни апарати. Това е дронът на Boeing – MQ-25 Stingray.

Тестовият „прощъпулник“, включващ наземно контролирано рулиране, над двучасов полет с изпълнение на задача, следван от завръщане в базата и кацане, всяка фаза от който премина безпроблемно, доказа качествата както на самия летателен апарат, така и на наземното му контролно оборудване.

Плановете са MQ-25 Stingray да стане част от въздушната флотилия на основните самолетоносачи на САЩ, като с негова помощ по същество се разширява обсега на практически всеки летателен апарат от самолетоносача, включително самолетите за електронна борба и разузнаване E/A-18G Growler и изтребителите F-35C и F/A-18 Super Hornet.

Дронът-танкер може да достави 7 000 литра гориво на разстояние от над 900 километра. Досега подобни мисии за презареждане във въздуха от самолетоносач се изпълняваха от пригодени за целта F/A-18 Super Hornet, но освен че те не можеха да доставят това количество гориво, мисиите за презареждане „изяждаха“ от ресурса на тези по същество особено скъпи бойни машини.

В рамките на договора на стойност 805 милиона долара, Boeing ще произведе първите четири MQ-25, които трябва да влязат на въоръжение до 2024. В случай че първите четири машини се окажат успешни, ВМС на САЩ ще направят поръчка за още 72 машини на стойност 13 милиарда долара.