Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бъдещето на А380 е само като товарен кон?

Бъдещето на четиримоторните супер самолети като Boeing 747 и Airbus A380 отдавна не се очертаваше като блестящо, а развилата се буря в авиацията около с пандемията COVID-19, като че заби и последния пирон в ковчега им.

Проблемите с трудното запълване на многобройните места в огромните машини стана причина през последните години много от авиокомпаниите да откажат поръчките си, което пък принуди Airbus още през февруари миналата година да съобщи че прекратява производството на A380, а през първото тримесечие на 2020 (тоест още преди ограниченията от COVID-19) Boeing не доставиха нито един нов Boeing 747.

Междувременно, след като пандемията от Коронавируса удари авиацията с невиждана досега сила, социалните медии се изпълниха с тъжни гледки на десетки „безработни“ самолети, съхранявани не по летища, а в авиационни морги. Серия такива снимки, заснети от фотографа Стив Страйк в авиационното „гробище“ близо до Alice Springs в Австралия, можете да видите под тази статия.

Всичко това очевидно даде основание на изключително влиятелната фигура в авиационния бизнес, изпълнителният директор на Emirates Тим Кларк, да заяви в интервю: „Ние знаем че с А380 е свършено и със 747 е свършено“ („We know the A380 is over, the 747 is over“).

Междувременно обаче именно проблемите с Корнавируса е възможно да ускорят осъществяването на една отдавнашна мечта – да видим товарен A380.

Както знаем, за разлика от Boeing 747, при който карго версиите отдавна се произвеждат и имат сериозен успех, засега карго вариант на А380 не съществува. Това обаче е на път да се промени.

Наскоро известната компания за поддръжка на авиационна техника Lufthansa Technik съобщи, че по заявка на неназован неин клиент, работи по временната конверсия на А380 за превоз на товари.

Макар изрично да се говори за „временна конверсия“, а името конкретния клиент да не се споменава, от Lufthansa Technik добавят и че и други авиокомпании са проявили интерес към подобни конверсии. Това вероятно говори, че интересът към радикалната конверсия на съществуващите А380 в карго вариант е сериозен.

Това, разбира се, има своите обяснения. Известно е, че карго полетите не са свързани с редовно разписание и се изпълняват тогава, когато капацитетът на машината е запълнен, а именно ниското запълване на капацитета е основният проблем на пътническите А380.

Що се отнася до това коя би могла да бъде неназованата авиокомпания, проявила интерес към карго конверсия на А380, сред многото клиенти на Lufthansa Technik, тези които оперират с А380 са само четири: Asiana Airlines, British Airways, Lufthansa и Qantas.