Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет Боинг 757 загуби едно от носовите си колела при рулиране за излитане

Самолет Boeing B757 на авиокомпания Delta Air Lines е загубил едно от двете си носови колела, докато се подготвял да излети от международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта.

Инцидентът е станал на 20 януари 2024 г., когато полет DL 982 е рулирал за излитане към международното летище El Dorado в Богота, Колумбия.

Според информацията от Федералната авиационна администрация (FAA), носовото колело на самолета „се е отделило и се е търкулнало надолу по хълма“.

Никой от 184-те пътници и шестима членове на екипажа на борда не е пострадал при инцидента.

В аудиозаписа от контрола на въздушното движение (видеото по-долу) може да се чуе диспечер, който предупреждава пилота за ситуацията, казвайки: „Едно от колелата на носа ви току-що се отдели. Просто се търкулна по пистата зад вас.“

След инцидента пътниците на борда са били върнати на терминала на летището с автобуси, след което те са качени на друг самолет, който отлетял към дестинацията си. Поради принудителното блокиране на рульожката от засегнатия самолет, временно летището е било парализирано, което е причинило закъснения и на други полети.

Инцидентът се случва на фона на засилен контрол на FAA и авиокомпаниите върху самолетите Boeing, след като Boeing 737 MAX 9 на Alaska Airlines загуби една от аварийните си врати по време на полет на 5 януари 2024 г.

Снимка: formulanone / Wikimedia Commons