Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски военнотранспортен самолет се разби близо границата с Украйна

Руски военнотранспортен самолет Илюшин Ил-76 се разби близо до украинската граница днес, сряда, 24 януари 2024.

Според държавната информационна агенция РИА, цитираща министерството на отбраната на РФ, самолетът е превозвал украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени за руски.

Местният губернатор Вячеслав Гладков заявил, че „неуточнен инцидент“ е станал в Корочански район на региона, североизточно от град Белгород, и че ще направи инспекция на мястото. Той допълнил, че следователи и служители на Спешна помощ вече са на място.

Руското министерство на отбраната направи следното изявление:

„Ил-76 се разби около 11:00 часа московско време в Белгородска област. На борда на падналия Ил-76 е имало 65 пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили, транспортирани в Белгородска област за размяна, 6 членове на екипажа и 3 придружители. Комисия на ВКС излетя на мястото на катастрофата на Ил-76 в Белгородска област, за да установи причините.“

Към момента тези причини не са известни, но се предполага, че от катастрофата няма оцелели.

Андрей Картополов, ръководител на комисията по отбрана на руската Държавна дума, каза, че друг Ил-76 с 80 военнопленници на борда е летял след сваления Ил, като веднага след това вторият Ил-76 се е върнал.

От друга страна, украински източници, позовавайки се на „вътрешни хора от Генералния щаб“ твърдят, че самолетът е превозвал ракети, предназначени за системата за противовъздушна отбрана С-300.

Източници: Reuters / AirLive / X