Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Очакванията B-21 да е по-евтин от B-2 може да се окажат безпочвени

За стелт бомбардировача В-2 отдавна съществува легенда, че е по-скъп от собственото си тегло в злато. И макар това всъщност да не е вярно, цената на този бомбардировач от близо 2 милиарда долара на бройка се счита за неразумно висока. В тази връзка очакванията, а и плановете, бяха наследникът на B-2 Spirit – по-малкият B-21 Raider – да може да бъде произвеждан на по-ниска цена.

Е, макар това вероятно няма да се случи, или поне не в очакваната степен.

Northrop Grumman съобщи за цена от близо 1,6 милиарда долара преди облагане с данъци по програмата B-21 Raider през последното тримесечие на 2023 г., когато стелт бомбардировачът премина в първоначалната си производствена фаза в малки серии. Това означава, че крайната цена на бройка вероятно отново ще наближи 2 милиарда.

Тази по-висока от очакваната цена е причинена главно от по-високи от очакваните производствени разходи и макроикономически сътресения, казаха служители на компанията в разговор с инвеститорите в четвъртък.

Военновъздушните сили на САЩ планират да пуснат флотилия от най-малко 100 произведени от Northrop бомбардировачи до средата на 2020-те години. B-21 е проектиран с най-новата стелт технология и е предназначен да прониква дълбоко във вражеска територия за ударни мисии, дори срещу противници с най-модерни радарни и противовъздушни системи.

Програмата B-21 досега е сравнително успешна и по график. Той беше пуснат публично през декември 2022 г. и почти година по-късно премина във фазата на тестване на полети във военновъздушната база Едуардс в Калифорния. Пентагонът беше достатъчно впечатлен от резултатите от наземните и полетните тестове на B-21, за да започне производството в малки серии в края на миналата година.

Източник: Defense News
Снимка: Northrop