Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ричард Брансън представи вероятния наследник на Конкорд

На пресконференция миналия вторник милионерът и визионер Ричард Брансън представи проекта на компанията си Virgin Galactic, наречен Boom.

Това ще бъде пътнически свръхзвуков самолет, чиито амбиции са не само да лети по-бързо от Конкорд, но и да прави това на почти три пъти по-ниска цена.

Докато при Конкорд цената на билета от Париж до Ню Йорк беше над 7000 долара, то сега Ричард Брансън планира тази цена да бъде около 2500 долара.

Първите полети на реалната пътническа версия обаче се планират едва през 2023 г, а дотогава проектът ще бъде прецизиран чрез мащабно умалена, но напълно функционална, летяща версия, наречена Baby Boom. Baby Boom, който се очаква да направи първия си полет в края на 2017, е мащабно умален, двуместен летящ прототип.

Той ще има съвсем същите форми и аеродинамика, както реалната машина, и ще служи за тестване и доразработване на основния проект. Baby Boom е доста по-малък и е с размах на крилете само 5 метра, тегло само 6.1 тона и автономия 1800 км. Комерсиалната пътническа версия обаче, която ще бъде разработена на основа на тестовете с Baby Boom, ще бъде с размах на крилете 18 метра и ще може да лети до 16 700 км. без дозареждане.

Пътническият вариант на свръхзвуковата машина ще превозва между 40 и 50 пътници с шестчленен екипаж, а максималната му скорост се планира на бъде Mach 2.2 (2336 км/ч ), което е с около 10% по-бързо от Конкорд.