Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Почина Боб Хувър, един от патриарсите в пилотската професия

На 25 Октомври 2016, на 94-годишна възраст почина Боб Хувър – легендарен пилот от Втората световна война, тест пилот в Щатските ВВС, звезда в аеробатиката и ментор на стотици пилоти в САЩ и по света.

Боб Хувър (Bob Hoover) започва пилотската си кариера като боен пилот през Втората световна война. След войната дълго време е тест пилот в Щатските ВВС, като е пилотирал съпровождащия самолет при полета на Чък Йегър, когато той за пръв път в историята преминава звуковата бариера.

След армията, кариерата на Боб Хувър продължава като аеробатичен пилот и инструктор. Става известен с невероятните си аеробатични изпълнения с двумоторния Shrike Commander, една машина, която изобщо не е предназначена за аеробатика. Боб Хувър обаче пилотира двумоторната машина така, че успява да направи тоно и лупинг, без да разлее капка от чашата чай, поставена на арматурното табло на самолета (вижте видеото).

Друг любопитен момент от живота на Хувър е през Втората световна война. С лед като самолетът му е свален над Ница, той е арестуван и затворен в немски военнопленнически лагер за 16 месеца, през което време прави шест опита за бягство. Накрая той успява да открадне под носа на германците изтребител Фоке Вулф 190, с който излита и с риск да бъде свален от своите (защото пилотира немски изтребител), успява да се добере до Холандия, където е спасен.

Боб Хувър лети и обучава пилоти до дъблока старост, като едва през последните няколко години е спрян от полети поради напредналата си възраст.

Вечна памет за легендарния пилот!