Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Станаха известни повече подробности около катастрофата на SpaceShipTwo

След като беше направен подборен оглед на останките и видеозаписите от пилотската кабина, както и разчетена телеметричната информация от полета, разследващите от NTSB имат вече по-ясна представа какво се е случило при злополучния полет на суборбиталния кораб SpaceShipTwo на Virgin Galactic.

Според разследващите, седящият на дясната седалка, загиналият втори пилот Майк Олзбъри, по неясни причини, малко след отделянето на совалката от кораба-носител, е изтеглил лоста за сгъване и разгъване на опашните плоскости, които служат за управление на кораба, но разгъването и сгъването им се допуска единствено в най-високите слоеве на атмосферата и при много по-ниски скорости.

В резултат на това, повишеното аеродинамично съпротивление при скорост, близка до Мach1, е разрушило кораба в полет. Тези заключения отхвърлят взрив в двигателя като вероятна причина за катастрофата, каквато беше първоначалната версия.

От второто видео ясно се вижда момента, в който тези плоскости могат да бъдат сгъвани или разгъвани …

Според разследващите, истинско чудо е, че командирът на полета Митър Сийболд е оживял, след като на височината от 45 000 фута (13 700 м.), на която е станал инцидента, практически липсва кислород, а и двамата пилоти не са имали индивидуални кислородни апарати. Командирът Питър Сийболд обаче е успял ръчно да отвори спасителния си парашут, за разлика от Майк Олзбъри който, за съжаление, вероятно е бил в безсъзнание след разрушаването на кораба в полет и не е задействал парашута си.