Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокатастрофата в Колумбия – първи хипотези

След като в понеделник самолет Avro RJ85 с 81 души на борда се разби край град Меделин в Колумбия, а от катастрофата оцеляха само шест човека, появиха се и първите хипотези за инцидента.

По информация от Колумбийската асоциация за цивилна авиация, малко преди катастрофата екипажът е съобщил по радиото за проблеми с електрозахранването на самолета е бил даден пълен приоритет за кацане в Меделин. Минути след това обаче връзката с машината е прекъсната и тя изчезва от радарите.

Според първите свидетелства на един от оцелелите, стюардеса на полета, преди да се разбие двигателите на самолета са спрели да работят, което води към възможната хипотеза за свършване на горивото.

По каталожни данни, в стандартна модификация, самолетът RJ85 (вариант на британския BAE-146 – на снимката) може да прелети около 1842 мили, а според данни от радарното проследяване на полета, от излитането си от летището в Санта Круз, до катастрофата, машината е прелетяла над 1848 мили. Засега не е известно конкретната машина да е била оборудвана с допълнителни горивни резервоари, което прави възможността да е свършило горивото напълно реална.

Нека припомним, че инцидентът става в тежки метеорологични условия и в безлунна нощ, в която освен другото, екипажът се натъква на проблем с електрозахранването, който може би е довел до изключване на навигационните прибори в пилотската кабина. В такива условия е напълно възможно вниманието на екипажа да е било отвлечено от най-голямата в същност опасност за полета – свършването на горивото.

Истинските причини за инцидента обаче тепърва предстои да бъдат изяснени. "Черните кутии" от полета са били открити и се води разследване.