Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Космическата капсула SpaceShipTwo на Virgin Galactic се взриви при тестов полет

Вчера, в 9:19 ч местно време, над пустинята Мохаве в Калифорния, при тестов полет космическата капсула SpaceShipTwo на компанията Virgin Galactic се взриви малко след отделянето си от кораба-майка WhiteKnightTwo, който извежда капсулата във високите слоеве на атмосферата.

Вторият пилот, Майк Олсбъри, е загинал на място, а командирът на полета, Пит Сийболд, е успял да се приземи с парашут, но е с тежки травми и перспективите му за оцеляване засега са неясни.

Според Virgin Galactic, капсулата е срещната "сериозни проблеми" след отделянето си от кораба-носител, защото около две минути след включването на ракетния двигател, който извежда капсулата на суботбитални височини, двигателят се е взривил, разрушавайки машината в полет.

Компанията Virgin Galactic, собственост на Ричард Брансън, планира със системата WhiteKnightTwo и SpaceShipTwo да извършва комерсиални суборбитални полети с туристи. Корабът носител WhiteKnightTwo извежда системата във високите слоеве на астмосферата, след което космическият ракетоплан SpaceShipTwo се отделя от кораба и посредством собствен ракетен двигател се издига до суборбитални височини. Цялата система е проектирана от Бърт Рутан – известен визионер в областта на авиационните и космическите технологии.

По информация от usatoday.com