Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Продължават да издирват изчезналия F-35

Американските военни продължават да издирват изчезналия F-35B на Lockheed Martin, след като пилотът му безопасно катапултира близо до летище в Северен Чарлстън, Южна Каролина в неделя, 17 септември 2023.

Пилотът беше открит на една от главните улици в Чарлстън, след като катапултира на по-малко от миля от пистата на международното летище на същия град, съобщават местните новини. След това пилотът е бил прехвърлен в местна болница в стабилно състояние, според изявление на военновъздушната база Чарлстън (Charleston).

Самолетът все още не беше намерен повече от 2 часа след като пилотът катапултира, което накара военни служители да предприемат необичайната стъпка да попитат обществеността за информация.

„Обществеността е помолена да сътрудничи на военните и гражданските власти, докато усилията по издирването му продължават“, се казва в изявлението на базата. „Ако имате някаква информация за местонахождението на F-35, която би помогнала на екипа за възстановяване, моля, обадете се на Центъра за отбрана на базата JB Чарлстън.“

„Въз основа на последната известна позиция на самолета и в координация с FAA, ние фокусираме вниманието си на север от Чарлстън, около езерото Мултри и езерото Марион“, казаха от базата.

Поради факта, че е възможно самолетът да е потънал в някое от двете езера, известни с мътните си води, машината все още не е намерена.

F-35B е принадлежал на ескадрила 501 за обучение на морски изтребители на 2-ро морско авиационно крило, която е базирана в базата на морската пехота Бофорт, Южна Каролина.