Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Представяме ви още една рядка птица – Boeing 720

В рубриката ни „Редки птици“ няма как да пропуснем една машина която, макар и малко известна, не само е уникална със своето „наименование“, но и поставя жалон в историята на компанията Boeing, а оттам и в историята на авиацията.

Както знаем, номерирането на самолетите по модела 7х7 (трицифрено число, започващо и завършващо със седмици) е запазена и патентована марка на Boeing. Всички модели на компанията след Втората световна война са номерирани така, с едно единствено изключение – моделът Boeing 720.

През петдесетте години на ХХ век моделът Boeing 707 вече жъне първите си успехи и се превръща в символ на новата ера в авиацията – тази на реактивните пътнически самолети. Легендарният 707 обаче се оказва прекалено голям за кратките полети, свързващи големите авиационни хъбове с по-малките регионални летища.

Тогава Boeing решават да разработят скъсена версия, която на практика е същия самолет като големия 707, но със скъсен фюзелаж. Първоначално го кръщават 707-020, но новата машина се оказва толкова успешна, че на практика сама си намира своето име и то е съкратената за удобство версия на 707-020 – краткото 720. Накрая наименованието е официално прието и от Boeing и машината окончателно остава в историята като Boeing 720.

Така създаденият нов самолет прави своя първи полет през 1959 г. точно на днешната дата – 23 ноември, а само броени месеци по-късно се появява и подобрената версия Boeing 720B, която е вече и окончателният вариант, който придобива и най-голяма популярност.

За разлика от „оригиналния“ 707, Boeing 720B е с около 3 метра по-къс, турбореактивните двигатели JT3C на 707 са заместени с по-новите, по-тихи и по-ефективни турбовентилаторни JT3D, а крилото вече е оборудвано с предкрилки по целия атакуващ ръб, което позволява излитане и кацане при по-ниски скорости и на по-къси писти.

Така се получава една машина, която е много по-универсална от своя по-голям брат 707, способна да превозва до 170 пътници на разстояния от няколкостотин до няколко хиляди километра – или точно това, от което се нуждае авиацията в онези времена.

Само четири години по-късно обаче, Boeing решават още повече да подобрят характеристиките на своя бестселър и на базата на Boeing 720B разработват другия си легендарен модел – Boeing 727. Дължината на фюзелажа и капацитетът за пътници са същите, но четирите двигателя на 720 вече са заместени от три, разположени в опашната част. Останалото, както се казва, е история, и Boeing 727 за дълги години става всеобщ любимец както на пилотите, така и на авиокомпаниите, заради своята изключителна надеждност, удобство и ефективност. Така всъщност 727 бързо засенчва своя предшественик 720, който за броени години бива забравен.

Накрая, като любопитен факт само ще споменем, че най-дълго произвежданият (чак до наши дни) модел на Боинг – моделът 737, всъщност също е еволюция на легендата 727 и по този начин се явява пряк наследник на първите 707. През 1964 Boeing решават да създадат по-евтин и по-лесен за поддръжка „вариант“ на 727 – вече оборудван само с два двигателя, разположени под крилото за по-лесна поддръжка.

Именно така се ражда моделът Boeing 737, който по-късно става и най-продаваният Boeing за всички времена, а пряката му „роднинска връзка“ с неговия родоначалник – моделът 707 – ясно личи както по формата на остъкляването на пилотската кабина, така и по нейните размери които, както се оказва, и днес са същите като при първите Boeing 707 отпреди близо 70 години.