Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг планират невиждана мобилизация за връщането на MAX в небето

Невиждана по размерите си мобилизация организират в Boeing във връзка с ъпгрейда на спрените от полети машини от серията MAX. Макар засега да не е известно кога FAA ще одобри промените и самият ъпгрейд ще стартира, от концерна настояват, че това може да стане „до седмици“.

За наистина мащабната операция са мобилизирани 1500 инженера и неупоменат засега брой техници, като тяхната намеса очакват над 630 машини, паркирани на различни места из цялата планета.

Очакващите да полетят Boeing 737 MAX са разделени на два вида: 250 машини, произведени след спирането от полети на серията, които дори още не са били облетяни (като тези на снимката), и други 387 машини на различни авиокомпании, които вече са били въведени в експлоатация, но спрени от полети във връзка със забраната.

Според главния инженер на Boeing Джон Хамилтън, сертификационната процедура и последващия ъпгрейд на машините ще изисква невероятно сложна координация между 680 доставчика на различни компоненти от самолетите, тъй като самият процес по одобрение на промените може да наложи и тяхната намеса.

По предварителни оценки, работите по ъпгрейда на самолетите ще изискват между 100 и 150 работни часа за всеки самолет, което съвсем очевидно означава месеци работа.

Междувременно, повечето авиокомпании вече планират коледните си и новогодишни разписания без участието на 737 MAX, а други са още по-скептични – планират работата си без 737 MAX чак до май 2020.

Не е излишно и да добавим, че спрените от полети 737 MAX не само не донасят приходи, но са и източник на сериозни разходи за компаниите, защото те не могат просто да стоят в някой хангар и да чакат.

За да бъдат „във форма“ и във всеки момент готови за полети, нужно е машините непрестанно да бъдат преглеждани, двигателите им да бъдат периодично запускани и самолетите да рулират, обикновено веднъж на всеки два дни.