Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот-ветеран загина при авиошоу в САЩ

Вчера, 4 май 2014, на авиошоу във военновъздушната база Травис в Калифорния, при изпълнение на фигури на малка височина загина пилотът ветеран Еди Андрейни (Eddie Andreini).

70-годишният пилот-ветеран отдавна беше известен с участията си в авиационни спектакли, където изпълняваше класически фигури от висшия пилотаж със самолети от военната и следвоенна епоха.

На видеото се вижда негово участие с легендарния P-51 Mustang, а инцидентът от 4 май е станал с друга авиационна легенда – бипланът Боинг Стирмън (Boeing Stearman), произвеждан през четиридесетте години на ХХ век.

За съжаление, никой от свидетелите на инцидента не е заснел самата катастрофа, а видеозаписите показват единствено горящата машина след удара със земята. Затова и засега точната причина за инцидента не е известна.

Според очевидци, инцидентът е станал при полет на пределно малка височина, като една от емблематичните каскади на Андрейни е била наречена "cutting the ribbon", при която пилотът прерязва с витлото си опъната на земята лента в полет на височина под три метра от терена …

По информация от nydailynews.com