Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полша разпусна комисията по разследването на катастрофата на Ту-154 край Смоленск

Полският министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш разпусна подкомисията за повторно разследване на катастрофата на самолета Ту-154 край Смоленск, в която през 2010 г. загина президентът на страната Лех Качински.

От ведомството добавиха, че в близко бъдеще ще бъде създадена специална група, която ще анализира всички аспекти от дейността на ликвидираната подкомисия.

Заместник-министърът на отбраната Цезари Томчик заяви, че ликвидацията на подкомисията означава „край на пилеенето на стотици милиони злоти за дейности, които нямат нищо общо с изясняването на причините за Смоленската катастрофа.“

Да припомним, че на 10 април 2010 г. 96 високопоставени служители на полското правителство загинаха в резултат на катастрофата на полски правителствен самолет Ту-154 край Смоленск. Сред тях беше и президентът на страната Лех Качински.

Веднага след нещастието в Полша беше създадена държавна комисия за разследване на причините за катастрофата под ръководството на тогавашния министър на вътрешните работи Йежи Милер. Според доклада на комисията, при снижаване самолетът се е закачил с крило дебела бреза, загубил е управление, преобърнал се е, сблъскал се е със земята и се е запалил.

През 2015 г. започна работа друга специална комисия, сформирана от Министерството на отбраната на Полша. През 2017 г. комисията съобщи, че е открила запис от взрив на бордовото записващо устройство. По-късно, въз основа на докладна записка на експерта в областта на разследването на произшествията Франк Тейлър, комисията заключи, че лявото крило на самолета е унищожено от експлозия; че е имало няколко източника на детонация; и че дървото, в което се е сблъскал самолетът при падането, не е причина за първичното разрушаване на крилото.

Руските власти, от своя страна, обявиха като причина за катастрофата пилотска грешка.

Посветеният на случая епизод от серията „Разследване на самолетни катастрофи“ на National Geographic също стигна до заключението, че катастрофата най-вероятно е в резултат на пилотска грешка.

Източник: Радио Свобода
Снимка: ТАСС