Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Военнотранспортен самолет Ил-76 се разби днес в Русия

Военнотранспортен самолет Ил-76 се разби днес в Ивановска област, Русия, с 15 души на борда, съобщи руското министерство на отбраната.

„На 12 март в около 13:00 часа при излитане за планов полет военнотранспортен самолет Ил-76 се разби в района на Иваново. На борда са се намирали осем членове на екипажа и седем пътници“, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Според доклад от мястото на инцидента, причината за бедствието е пожар в един от двигателите по време на излитане на самолета“, отбелязват от ведомството.

Както се вижда във видеото по-долу, самолетът, зад който се забелязва диря от дим, очевидно не може да набере височина и от него изпада голям предмет. Самолетът се е разбил при опит да се върне за кацане на летище Иваново-Северный. По предварителна и непотвърдена още информация, от катастрофата няма оцелели.

Комисия от главното командване на руските въздушно-космически сили е отлетяла на летище Иваново, за да установи причините за катастрофата.

Военнотранспортният самолет Ил-76 е предназначен за десанти и транспорт на личен състав, товари и военна техника. Способен да превозва 126 парашутисти с пълно бойно оборудване, 145 души персонал в еднопалубен вариант и 225 в двупалубен вариант. Максималният полезен товар е 48 тона, обхватът на полета с товар от 40 тона е 4750 км. Екипажът обикновено наброява седем души.