Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха нови „кусури“ в 737 MAX

Старата казармена поговорка „ако се следим, ще се хванем“ се стоварва с пълна сила върху Boeing. Продължилото вече близо година „взиране“ от страна на FAA във всеки детайл на злополучния 737 MAX нямаше как да не доведе до нови „разкрития“.

Този път става дума за части от окабеляването на самолета което, според експертите на FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ), създавало потенциален риск от къси съединения, които от своя страна можели да доведат до нови фатални инциденти.

Експертите са открили, че някои от кабелите в снопа, управляващ изпълнителните механизми в опашката на самолета, са поставени прекалено близо един до друг, и евентуално износване на изолациите помежду им би могло да доведе до късо съединение.

Съвсем естествено, късо съединение в толкова критични за управлението на машината кабели би било напълно недопустимо, защото неминуемо би довело до фатални инциденти.

Ако този потенциален риск бъде потвърден, ще се наложи Boeing да преокабеляват всеки един от над 800-те вече доставени или произведени, но не доставени 737 MAX, които чакат по хангари и рульожки сертификацията на FAA, за да бъдат върнати в експлоатация.

Допълнително, ако FAA счете такова преокабеляване за наложително, Boeing ще трябва да преработват и цялата техническа документация на самолета, както и всички инструкции за поддръжката му, които също са част от сертификационните документи.

Тази новина не само прави невъзможни досегашните планове на концерна да възстанови експлоатацията на серията MAX към края на януари, но дори и оптимистите не виждат вероятност това да се случи преди края на март, а най-вероятно – не по-рано от май 2020.