Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Планиран е вече първият полет на първия псевдо-сателит

След близо десетгодишна разработка, от компанията Aurora Flight Sciences, зад която стои концерна Boeing, обявиха че за пролетта на 2019 вече е планиран първият полет на напълно автономния самолет Одисей (Odysseus).

Одисей е първият самолет от съвсем новата концепция на така наречените „височинни псевдо-сателити“ (high-altitude pseudo-satellite – HAPS), които са предназначени да поемат „работата“ на конвенционалните комуникационни спътници, но на несравнимо по-ниска цена.

Причината за по-ниската цена, естествено, е в това че въпросните псевдо-сателити няма да се нуждаят от скъпо струващите ракетни системи за изстрелването им в орбита, защото ще излитат от нормални летища и ще остават във въздуха теоретически неограничено време, захранвани единствено от слънчева енергия.

Разбира се, наред с комуникационните функции, псевдо-сателитите могат да изпълняват и ред други роли, като наблюдаване на метеорологичните процеси, военни разузнавателни мисии, картографиране и много други.

Крилото на „Odysseus“ е с разпереност 74 метра, машината може да пренася неограничено време полезен товар от 30 кг, а консумирана мощност във всеки момент е около 250 вата.

При тези параметри „Одисей“ може да поддържа практически неограничен във времето радио управляем полет на височина 20 хиляди метра, което е не само над височините, ползвани от „конвенционалната“ авиация, но и над всички активни атмосферни процеси, които биха могли да повлияят на полета.