Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Украински Боинг 737 се разби в Техеран. Всички 176 човека на борда загинаха.

Тази сутрин малко след 6:00 ч. местно време, украински Boeing 737-800 се разби минути след излитане от летище „Имам Хомейни“ в Техеран. Всички 176 човека на борда са загинали.

Самолетът на авиокомпания Ukraine International Airlines с регистрация UR-PSR, в полет PS752 от Техеран за Киев, е загубил височина и се е разбил около десет минути след излитането. На борда е имало деветчленен екипаж и 167 пътници. Самолетът е бил относително нов – само на три и половина години.

Първоначалните данни сочат като причина за катастрофата проблем с двигателите, а някои свидетели говорят, че самолетът е горял преди да се разбие. Истинските причини обаче тепърва предстои да се установяват.

Започналото вече следствие ще бъде водено съвместно от иранските и украински авиационни власти, но като страна производител на самолета, би трябвало в анкетата да участват и експерти от NTSB (Националния съвет за транспортна безопасност на САЩ).

Поради сериозното напрежение, възникнало напоследък между Иран и САЩ, има вероятност иранските власти да не допуснат хора от NTSB да участват в разследването.

Източници сочат, че като алтернатива на NTSB може в следствието да бъдат привлечени експерти от френското бюро за разследвания и анализи BEA, какъвто беше случаят с катастрофата на самолет на иранската Aseman Airlines през 2018 г.

Чрез социалните мрежи, президентът на Украйна Володимир Зеленски вече изказа съболезнованията си към семействата на загиналите, повечето от които са били граждани на Иран. Това е първият фатален инцидент в 25-годишната история на украинската авиокомпания Ukraine International Airlines.

АКТУАЛИЗАЦИИ КЪМ НОВИНАТА:

1. Току-що, около 15:00 българско време, рускоезични сайтове разпространиха информацията, че по корпуса на разбилия се самолет са били открити пробойни от шрапнели, което говори за вероятността самолетът да е бил свален.

2. В съобщение на Ройтерс се казва, че още в първото си изявление по случая, шефът на иранската организация за гражданска авиация е заявил, че Иран няма да предостави на САЩ „черните кутии“ на катастрофиралия самолет.

3. От публикувания скрийншот от Flightradar (вижте по-долу) става ясно, че след излитането си самолетът е бил непрекъснато в набор на височина, което намалява вероятността да се касае за проблем с двигателите и по-скоро говори, че вероятно наистина самолетът е бил свален с огън от земята …

Видео от катастрофата и веднага след катастрофата: