Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Колело изпадна от колесника на самолет при излитане

Самолетът канадско производство De Havilland/Bombardier Dash-8 е един от малкото, чиято конструкция позволява пътниците директно да виждат колесника от прозорците си, и именно това позволило миналия петък на пътник да заснеме зрелищния инцидент, който виждате във видеото по-долу.

Самолетът Dash-8-300, собственост на авиокомпанията за кратки регионални полети Air Canada Jazz, излитал с 49 пътници на борда от международното летище Трюдо в Монреал за едночасов полет до отстоящия на около 400 км. град Сагне (Saguenay). Тогава, в момента на отлепянето от пистата, както се вижда във видеото, вътрешното колело на лявата основна стойка от колесника се отделя от оста си и пада обратно към пистата.

Пилотите дори не разбрали за инцидента, но били информирани за това от бордния персонал, които пък били алармирани от самите пътници.

Решението на командира, разбира се, било самолетът да се върне обратно и да кацне аварийно на летището в Монреал. Проблемът обаче бил, че както обикновено, полетното тегло на заредения с гориво самолет надвишавало разрешеното за безопасно кацане, а Dash-8 не разполага със система за източване на горивото в полет. Това наложило самолетът да кръжи повече от час във въздуха около Монреал за да изгори излишното гориво.

След тази процедура обаче, пилотите успешно приземили машината, а останалото единствено колело на дясната стойка издължало на натоварването и до по-тежък инцидент не се стигнало.

Пострадали няма, а засега причината за инцидента не е известна. Предполага се, че случилото се е в резултат на некачествен ремонт, но това тепърва предстои да се изясни. В ход е разследване.

https://www.youtube.com/watch?v=fL7WN7yfVpA