Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Най-малко 15 загинаха при авиокатастрофа в Казахстан

Най-малко 15 са загиналите и поне 60 са ранените при авиокатастрофата тази сутрин в Казахстан, близо до Алма Ата.

Самолетът Fokker 100, в полет от Алма Ата към столицата на Казахстан Нурсултан, се е разбил малко след излитането от летището в Алма Ата. Машината се е разцепила на две и е спряла, удряйки се в сграда. За щастие пожар не е възникнал, което е и причината да има немалко оцелели.

Катастрофиралият Fokker 100, произведен в Холандия, е собственост на авиокомпанията Bek Air и е превозвал на борда си 93 пътници и петчленен екипаж.

Проблемът е възникнал при самото излитане в 07:22 местно време, когато след отлепянето от пистата самолетът не е успял да набере височина, закачил е бетонна ограда, след което отново се е ударил в земята, разцепвайки се на части, и накрая се е блъснал в сграда.

Както писахме по-горе, самолетът е бил в полет до столицата на Казахстан Нурсултан, което е новото име на град Астана.

Можем да се досетим, че градът носи името на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който формално се оттегли от поста си през март, след близо 40-годишно управление, но всъщност продължава да държи в ръцете си властта, като председател на управляващата партия и член на Конституционния съвет на Казахстан.

Ранените са настанени в болници, но състоянието на някои от тях е тежко и се предполага, че броят на жертвите ще нарасне. Започнало е разследване на причините за катастрофата.