Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител от канадски демонстрационен тим се разби в Британска Колумбия

Вчера, 17 май 2020 около обяд, малко след излитане двуместен учебен изтребител Canadair CT-114 Tutor изпадна в срив и се разби в къща близо до летището на градчето Камлупс в канадската провинция Британска Колумбия. Въпреки че и двамата на борда са успели да катапултират, при инцидента е загинала капитан Дженифър Кейси – офицер за връзки с обществеността на демонстрационния тим на канадските ВВС „Snowbirds“.

Пилотът, капитан Ричард МакДугъл, е получил тежки наранявания, но е преживял инцидента. На земята също са ранени тежко двама възрастни обитатели на къщата, в която се е разбила машината.

Двата самолета CT-114 Tutor (подобни на снимката горе) са излетели във формация от летището в градчето Камлупс (Kamloops), Британска Колумбия, в 11:40 местно време. Както се вижда от видеото, малко след излитането едната от машините се отделя от двойката и влиза в стръмен набор на височина, след което очевидно получава аеродинамичен срив, последван от свредел.

В последния момент преди машината да се забие в земята, и двамата на борда успяват да задействат катапултите. За съжаление, това се е оказало прекалено късно за капитан Дженифър Кейси, която е загинала на място при приземяването.

Демонстрационният тим на канадските ВВС „Snowbirds“ е бил на обиколка из страната в знак на признателност към медицинските екипи от предната линия в борбата с COVID-19, и след демонстрацията над Камлупс е трябвало да се отправи към град Келоуна (Kelowna) на около 160 км. югоизточно от мястото на катастрофата.

Според експерти, при излитането самолетът е възможно да е получил повреда в двигателя, което е принудило пилотът незабавно да премине в набор на височина за да има достатъчно височина за катапултиране. За съжаление обаче, при този набор скоростта рязко е паднала, което е довело до срива и последвалия свредел.

Истинските причини за инцидента тепърва предстои да бъдат изяснявани.