Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Туристически хеликоптер се разби в Хаваи

Туристически хеликоптер със седем човека на борда (шестима пътници, от които две деца, плюс пилота) се разби снощи на остров Кауаи, част от Хавайския архипелаг. Спасителите са открили шест тела на загинали, а засега седмият на борда все още се издирва.

Остров Кауаи се намира в западната част на Хавайския архипелаг и е известен с прозвището „Островът на Джурасик парк“, защото природата му силно наподобява тази от едноименния филм, а и част от филма е била заснета именно там. Този факт, съвсем логично, прави острова естествена туристическа атракция, а туристическите обиколки обикновено се правят с хеликоптери или малки самолети. Към атрактивността на острова се добавя и факта, че 80% от територията му е необитаема, а бреговете му са осеяни с високи и стръмни скалисти склонове.

Хеликоптерът е изчезнал вчера след обяд, а останки от машината и шест от загиналите са били открити късно през нощта. Спасителните операции са били затруднени като от лошите метеорологични условия, така и от факта, че макар хеликоптерът да е бил оборудван с радио локатор, сигнал от устройството не е бил засечен.

По предварителна информация, пилотът вероятно е бил изненадан от неочаквано и бързо влошаване на времето, със силен дъжд и мощни пориви на вятъра.

Издирването на седмия пътник продължава, но вероятността той да е оцелял е практически нулева. Води се следствие по причините за катастрофата и екип от NTSB (Националния съвет за транспортна безопасност на САЩ) вече е на път към островите.