Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Представяме ви: най-малкият Airforce One!

Отдавна сме свикнали, когато се заговори за самолет с позивната „Airforce One“, тоест за самолета, превозващ президента на САЩ, да си представяме огромния, луксозно обзаведен и оборудван с всички съвременни достижения на авиационните технологии Боинг 747.

Това обаче нито е задължително, нито винаги е било така.

Тук ви представяме най-малкият самолет, служил някога за превоз на президент на САЩ – малкият двумоторен Aero Commander LB-26B, изпълнявал през петдесетте години на миналия век функцията на Airforce One, превозвайки на борда си президента Дуайт Айзенхауер.

Всъщност и тогава, както и сега, президентите на САЩ са имали привилегията да бъдат превозвани с най-съвременните и доказани летателни апарати. В началото на петдесетте години на ХХ век на разположение на обитателя на Белия Дом е са били два огромни и свръх модерни за времето си четиримоторни Douglas DC-6.

Когато през 1953 президентът Айзенхауер встъпва в длъжност, поръчва две още по-големи и по-модерни машини – два нови Lockheed Constellation – които веднага започват да изпълняват ролята на Airforce One.

Дуайт Айзенхауер обаче, наричан от американците с галеното име Айк (Ike), имал особена слабост към своето ранчо близо до Гетисбърг, Пенсилвания, и искал да има възможност често да ходи там за да отпочива и да се усамотява. Естествено, нямало как огромните Lockheed Constellation да кацат на няколкостотин метровата тревна полоса в ранчото, и затова президентът Аизенхауер заръчал на личния си пилот Уилям Дрейпър да намери подходяща президентска машина, способна да каца в тези условия.

Така се стигнало до избора на двумоторния шестместен Aero Commander LB-26B, който се оказал изключително подходящ за целта. От Белия Дом закупили няколко такива самолета, а самият президент Айк Айзенхауер направо се влюбил в един от тях.

Да припомним, че самият Айзенхауер е бил боен пилот през Втората световна война, и се говори че често лично поемал управлението на малката машина, макар като президент да нямал правото на това.

Така се родила легендата за най-малкия Airforce One, който отдавна вече е известен с галеното име на самия президент – наричат го „Айк“ (на снимките).

Интересното обаче е, че легендарната машина в наши дни не само е напълно възстановена в оригиналния си вид от времето на президента Айзенхауер, но и не събира прах в някой музей, а лети, при това редовно. Кратък полет с легендарния Aero Commander „Айк“ може да се резервира онлайн, а дори и цената е напълно достъпна – 275 долара на човек, или 875 долара за всичките четири пътнически места в самолета.