Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Милиардерът Петр Келнер загина при катастрофа с хеликоптер

Най-богатият човек в Чехия и настоящ собственик на „bTV Media Group“ и „Теленор“, милиардерът Петр Келнер, загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска.

Катастрофата е станала при неизяснени засега обстоятелства с хеликоптер Airbus AS350 B3 Ecureuil (на снимката) в близост до ледника Ник (Knik Glacier) на около 80 км. източно от най-големият град в Аляска – Анкоридж.

Издирването започнало, след като в събота хеликоптерът не се върнал от полета, и се предполага че инцидентът е станал в около 18:30 местно време.

Келнер е бил на „off-trail“ ски и сноубординг излет, и бил в хеликоптера заедно с още петима човека, сред които трима приятели на милиардера и двама местни гидове. От всичко шестимата на борда, от катастрофата е оцелял само един, който е откаран в болницата в Анкоридж с тежки травми, но в стабилно състояние.

Богатството на 56-годишния бизнесмен понастоящем се оценява от Форбс на 17.5 милиарда долара. Това състояние той започва да натрупва още в началото на деветдесетте години на ХХ век със създаването на инвестиционен фонд, с който впоследствие придобива най-голямата в Чешката република застрахователна компания.

През октомври миналата година за 1.1 милиарда долара Келнер придоби Central European Media, част от която е и известната у нас „bTV Media Group“.

Хеликоптерът е бил собственост на специализираната компания за хеликоптерни ски и сноуборд излети „Soloy Helicopters“, която е с над 17-годишен опит в такъв тип полети в Аляска.

Засега не са известни повече детайли около катастрофата. Разследването е в ход.

Снимка: Soloy Helicopters