Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Доморасъл астронавт загина при нелеп инцидент със самоделна ракета

Американецът Майк Хюз, известен привърженик на теорията за „плоската земя“ и самопровъзгласил се астронавт, загина вчера (22 февруари 2020) при изстрелването на построена от самия него самоделна ракета, задвижвана с пàра.

61-годишният космически ентусиаст, известен като „Лудия Майк“ (Mad Mike), отдавна опитва да полети към небето с помощта на самоделни „ракети“, като през 2014 и 2018 дори успява да го направи.

През 2014 достига до височина от 419 метра, е през 2018 ракетата му се издига на цели 572 метра. Тогава домораслият астронавт се отървава само с тежки травми, но оживява. Видео от неговия успешен полет от 2018 можете да видите най-долу в тази страница.

Вчера обаче, за съжаление, късметът не е бил на страната на ентусиаста. Както се вижда във видеото по-долу, още при самото изстрелване, докато ракетата още набира скорост, парашутът, предназначен да я върне безопасно на земята, се отваря и се пръсва от въздушната струя. След това, съвсем очевидно, катастрофата е била неизбежна.

Телевизионният канал Science Channel е бил в процес на заснемане на филм за „Лудия Майк“, в рамките на серията си „Доморасли астронавти“ (Homemade Astronauts).

Целта на Майк Хюз била да достигне до Линията на Карман (Kármán line) на височина от около 100 хиляди метра, за да може лично да направи снимки и да докаже, че Земята е плоска.

Твърди се обаче, че всъщност според самия Хюз, той правил всичко това просто защото обичал риска.

Снимка: Mike Hughes/gofundme.com



Успешният (донякъде) полет от 2018