Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ВВС на САЩ отново се връщат към F-16?

Повече от 16 години след като през март 2005 последният изтребител F-16 (Блок 50) беше приет на въоръжение във военновъздушните сили на САЩ (USAF), изглежда командването на ВВС сериозно обмисля да направи поръчка за нова партида от доказалия качествата си изтребител F-16, този път във варианта блок 70/72.

Нека припомним, че макар първоначалният F-16 да датира от седемдесетте години на ХХ век (първи полет през февруари 1974), оттогава платформата не спира да се развива и усъвършенства, както като цялостната конструкция, така и като авионика и въоръжение, превръщайки първоначалната версия на изтребител прехващач, в пълноценен многоцелеви изтребител. В момента не по-малко от 1300 машини от този тип са на въоръжение в щатските ВВС.

Според първоначалните планове на командването, двата доказали качествата си, но „конвенционални“ изтребителя F-15 Eagle и F-16 Fighting Falcon, трябваше постепенно да бъдат изтеглени от въоръжение и изцяло заместени от новото поколение машини, вече със STEALTH способности – F-22 Raptor и F-35 Lightining II.

Наложилите се напоследък бюджетни ограничения обаче, както и забавянията при доставката на новите машини от пето поколение, явно са довели до преосмисляне на плановете, като първоначално поръчаните от USAF 1763 броя F-35 бяха намалени до „само“ 1050 машини.

За сметка на това, щатските ВВС планират нова поръчка на машини F-16 блок 70/72 от новооткритата през 2019 г. производствена мощност на Локхиид Мартин в Грийнвил, Северна Каролина където, между другото, ще бъдат произведени и осемте (засега) F-16 блок 70 за българските ВВС.

Решението на Пентагона частично да се върне към доказалите качествата си изтребители никак не е лишено от логика.

На първо място, разбира се, е цената, която при F-16 гравитира около 40 милиона, докато при F-35 тя е между 80 и 110 милиона, за различните варианти. Това, разбира се, са „заводски цени“, без авионика и въоръжение.

Освен по-ниската цена, F-16 има и друго преимущество пред F-35. За да може F-35 да запази най-важния си коз – невидимостта за радарите (STEALTH) – нужно е цялото му въоръжение да е „скрито“ във фюзелажа, в специално предвидените за целта кухини на тялото. Това, съвсем естествено, ограничава възможностите на F-35 за носене на по-голям обем боеприпаси и/или горивни резервоари – ограничение, което при F-16 практически не съществува.

Освен това, оказва се че по-голямата част от високотехнологичната авионика, на която в момента се радва F-35, може без проблем да бъде монтирана и на новите поколения F-16 блокове 70 и 72.

Да припомним, че подобно беше развитието на нещата и по отношение флагмана на изтребителната авиация на САЩ – доказалият се в годините F-15C Eagle, който наскоро се сдоби със съвсем нов и съществено модернизиран вариант – F-15EX – за който се говори, че всъщност е една изцяло нова машина, макар и базирана на старата платформа F-15.

Засега не е известно колко точно нови машини F-16 блок 70/72 ще бъдат поръчани от USAF.

F-16 или F-35?

F-16 или F-35?