Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Излязоха първите анализи на „Черните кутии“ от катастрофата на Lion Air

Изтекоха първите данни от доклада на комисията по разследването на катастрофата на Lion Air от октомври миналата година, при която 189 човека загубиха живота си.

Макар изводите все още да не са окончателни, а финалната версия на доклада още да не е публикувана, от изтеклата информация правят впечатление няколко факта.

От записите в рекордера на разговорите в пилотската кабина (т.нар. CVR – Cockpit Voice Recorder) става ясно, че проблемите с управляемостта на самолета започват практически веднага след излитането, като вторият пилот съобщава по радиото за проблем с управляемостта (flight control problem) само две минути след излитането. В радио комуникацията той не съобщава за точния характер на проблема, но разговорите между него и командира се въртят около разлики в показанията на двата скоростомера (командирът и вторият пилот разполагат с два отделни скоростомера, свързани с отделни и независими един от друг датчици за скоростта – пито сонди).

Впоследствие обаче пилотите са озадачени от нов проблем – постоянната тенденция на самолета да „забива нос“, която те неколкократно контрират с въздействие върху трим командите, разположени на щурвалите. В резултат на това, вторият пилот съобщава на контролната кула, че ще опитат да поддържат височина от 5000 фута (около 1500 метра) докато успеят да се върнат на летището в Джакарта.

През следващите 9 минути на записа се чува как многократно в кабината прозвучава предупредителен сигнал за опасност от срив (stall warning), въпреки че скоростта на машината в този момент не показва такава опасност. Предполага се, че тези сигнали са генерирани от грешните показания на датчиците за ъгъл на атака.

От записите в кабината става ясно, че и двамата пилоти не са се досетили за вероятната причина за ненормалното поведение на самолета, защото разговорите им се въртят около височината и скоростта на машината, и нито един от тях не споменава за системата MCAS, която най-вероятно е била в основата на проблема.

Капитанът дава разпореждане на втория пилот да отвори наръчника за бързи справки (quick reference handbook) и да намери чеклистата за подобни ситуации. Малко след това командирът разпорежда вторият пилот да поеме управлението, а той самият се захваща да прелиства „учебника“ за да намери решение на проблема. Минута след това машината влиза във фаталното пикиране.

Интересна е друга информация, достигнала до нас от същите източници: Само ден преди това, пилотите от друг полет на Lion Air са се натъкнали да подобен проблем. Тогава обаче в кабината е имало трети, по-опитен пилот, който пътувал на запасното място в кабината (jumpseat). Тогава, очевидно преценявайки правилно ситуацията, третият пилот в кабината съветва двамата си колеги напълно да изключат системата MCAS, което те правят, и в резултат на това решение полетът продължил без инцидент. За съжаление обаче, информация за случилото се не е била записана в полетните дневници и мерки за избягване на подобни ситуации не са били взети.