Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Товарен 747 „седна“ на опашката си, след груба грешка при разтоварване

Миналата събота на международното летище в Доха, Катар, товарен Boeing 747 „навири нос“ и се подпря на опашката си, след като екипите по разтоварването на самолета нарушиха най-елементарните правила и първо свалиха товарите от носовата част.

Самолетът Boeing 747-281 е бил собственост на авиокомпания „Fars Air Qeshm“ и е пристигнал в Доха в полет от Ереван. Вероятно без да проверят товарните документи на машината, екипите започнали разтоварването през носовия люк на самолета, което причинило дисбаланс на машината и тях легнала на опашка.

Компанията Fars Air Qeshm е иранска, притежава единствено този самолет, и в миналото многократно е била подозирана, че пренася оръжие за групировката Хизбола. Съществува и хипотеза, че по неизвестни засега причини, летищните екипи са започнали разтоварването именно от носовата част, за да се отърват възможно най-бързо от не особено законен товар. Допълнително подозрение буди фактът, че машината е кацнала в около 3:00 през нощта, и вероятно екипите са бързали разтоварването на носовата част да приключи преди изгрев. Разбира се, това предстои да бъде изяснено и по случая се води следствие.

Засега не са известни повредите, нанесени на машината, но е сигурно, че подобен инцидент няма как да мине без сериозен ремонт.

Макар и рядкост, подобни инциденти все пак се случват. Като особено податлив на такъв дисбаланс се счита Boeing 737-900, и конструкторът е предвидил за целта специална летищна стойка, с която опашката на машината може да бъде „подпряна“ при риск от дисбаланс при разтоварване.