Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Доказано: MCAS е причината за катастрофата и на етиопския 737 Max

Досега само неофициално се споменаваше, че причината за катастрофата и на етиопския 737 Max е вероятно същата като в катастрофата на Lion Air – некоректно поведение на системата MCAS.

Изтекла информация от официалния доклад по случая обаче сочи, че тези догадки ще се окажат верни. Макар да се очаква докладът да бъде официално публикуван в средата на април, според изтеклата информация, при катастрофата от полет 302 на Ethiopian Airlines, системата MCAS също се е включила минути след излитането и секунди преди самолетът да влезе във фаталното пикиране.

Както е известно, полет ЕТ 302 на Ethiopian Airlines катастрофира на 10 март 2019 минути след излитане от летището в Адис Абеба. Катастрофиралата машина беше практически нов Boeing 737 MAX 8 – идентичен с модела на катастрофиралата машина на Lion Air от полет JT610, която се разби в Яванско море на 29 октомври 2018, отново минути след излитането си от летището в Джакарта.

Публикуваният по-късно доклад от разследването на първата катастрофа ясно показваше, че причина за инцидента е некоректното поведение на системата MCAS вследствие на блокирал сензор за ъгъла на атака. Досега обаче нямаше неопровержими доказателства, че и втората авиокатастрофа се дължи на същите причини. Съвсем очевидно, очакваният през април доклад за втория инцидент ще докаже точно това.