Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новият реактивен „Байрактар“ се готви за първи полет

На 20 ноември 2022 в центъра за обучение на турските ВВС близо до Чорлу, северозападна Турция, бяха проведени последните наземни тестове със скоростно рулиране, преди първия полет на новия турски реактивен боен дрон Bayraktar Kizilelma (в превод – Знаменосец „Червена ябълка“).

Да припомним, че новият дрон представлява качествено нова машина, нямаща нищо общо с „Байрактарите“, които вече пожънаха многобройни бойни успехи за Украйна в разразяващата се в страната война.

За разлика от сегашните си витлови събратя, Bayraktar Kizilelma представлява по същество безпилотен Stealth изтребител с летателни характеристики, близки до тези на най-боеспособните съвременни пилотирани изтребители от пето поколение.

Машината е с максимално излетно тегло от 6 тона, полезният товар (въоръжение) е 1.5 тона, включващ ракети въздух-земя и въздух-въздух. Максималната далечина на полета с едно зареждане е 926 километра.

Новият Байрактар е проектиран да каца и излита на къси писти, като той трябва да може да оперира и от новия турски десантен кораб TCG Anadolu, който в момента провежда мореходни тестове.

Както е известно, преди Турция да бъде изключена от програмата Joint Strike Fighter заради придобиването на руски ракетни системи S-400, на борда на кораба TCG Anadolu се планираше да оперират американските изтребители F-35B.

Първият полет на Bayraktar Kizilelma е планиран за началото на 2023 и за никого няма да е изненада, ако първите му бойни мисии се изпълнят в Украйна.

Причина за това очакване са не само успехите на по-малките му събратя там, но и поради факта, че новият дрон всъщност е плод на сътрудничеството между Турция и Украйна. Реактивните двигатели на новия „Байрактар“ са украински. Това са двигателите AI-322F и AI-25TLT, доставяни от украинската компания Ивченко-Прогрес.