Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиационно „гробище“? По-скоро не …

Свикнали сме да наричаме места като това от снимката горе „авиационни гробища“, но в повечето случаи такова наименование всъщност не отговаря на истината.

Нека ви представим накратко едно от местата, в които се съхраняват излезлите „в пенсия“ или изпратени за временно съхранение въздушни и космически апарати на САЩ.

Става дума за 309-та „аерокосмическа група за поддръжка и регенерация“ към военновъздушните сили на САЩ (309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group), или казано с други думи – военновъздушната база Дейвис-Мотън в Аризона (Davis-Mothan AFB).

Това специализирано звено е отговорно за дългосрочното съхраняване, обновяване, поддръжка, и само в някои случаи – разрушаването и вторичното използване на суровините от определени летателни апарати. С други думи, терминът „авиационно гробище“ е валиден само понякога, но в повечето случаи всъщност говорим за дългосрочно паркиране за поддръжка и съхранение.

В голямата част от случаите летателните апарати, базирани в заемащия повече от 10 квадратни километра авиационен паркинг, всъщност са в летателна годност и далеч не са „за изхвърляне“. Причината да са там, съвсем естествено, е обновяването на техниката във военновъздушните, военноморските и другите части от американската армия.

Така например повечето от намиращите се там изтребители F-15 са просто тези, които са отстъпили местата си на новия F-35, а паркираните танкери от типа Boeing KC-135 просто са заменени от по-новите и модерни Boeing KC-46.

Ако сега отново се питате какво друго може да се нарече това, ако не „авиационно гробище“, може би е добре да си припомним дума, известна ни от близкото минало – запас. Повечето от паркираните там самолети могат да се оприличат именно на „запасни офицери и войници“, които при нужда могат да бъдат върнати в строя, след кратко „опресняване на уменията“, или в случая – разконсервиране.

Най-новото попълнение в този паркинг е и огромният бомбардировач Rockwell B-1 Lancer (на снимката поду), който е първият от планираните за „пенсиониране“ други 17 негови събратя. Причината за това е просто да се освободи място за новите бомбардировачи Northrop Grumman B-21.

В момента военновъздушната база Дейвис-Мотън в щата Аризона е най-голямото в света съоръжение от този тип, като там се съхраняват над 4 400 самолета и 13 космически апарата.

Новопостъпилия Rockwell B-1 Lancer

Снимки: US Air Force