Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Десетки самолети са изчезнали мистериозно от руските регистри

Според руски медии, властите на Русия разследват мистериозното изчезване от регистрите на десетки самолети, част от които са се озовали в ръцете на украинските въоръжени сили.

Проправителственият вестник Известия съобщи в понеделник, че руската служба за вътрешна сигурност ФСБ разследва Федералната агенция за въздушен транспорт Росавиация за това, че е разрешила изпращането на руски граждански самолети и хеликоптери „до чужди страни, част от които неприятелски“.

„Федералната служба за сигурност образува две наказателни дела – за небрежност и злоупотреба с власт – срещу няколко служители на Федералната агенция за въздушен транспорт“, съобщава Известия. Служителите са „заподозрени в незаконно сваляне от руска юрисдикция на 59 самолета и хеликоптера“, само за периода откакто Москва започна инвазията си в Украйна преди близо две години.

Някои от изчезналите самолети са били използвани от Украйна във военни операции срещу Русия, съобщава Известия, позовавайки се на два анонимни източника от руските правоохранителни органи и неназован източник в транспортното министерство на Москва. Така например, Украйна е използвала срещу силите на Москва в Украйна няколко хеликоптера Ми-8 и многоцелеви стратегически военно-транспортен Ил-76, допълва изданието.

Министерството на транспорта е одитирало регистрите на Росавиация за граждански самолети през юли 2023. Намерените при одита несъответствия са довели до разследвания, сочещи че служители на Федералната агенция за въздушен транспорт са „премахвали“ самолети от руските регистри „без пълен набор от документи и предоставяйки противоречива и ненадеждна информация за местоположението на самолетите извън Русия“, съобщава Известия, цитирайки говорител на Министерството на транспорта.

Източник: Newsweek
Снимка: Public Domain