Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Евакуационна „пързалка“ падна от самолет в двора на къща в Масачузетс

Странен и опасен инцидент се случи на 1 декември 2019, когато самолет Boeing 767-300 на Delta Airlines в полет от Париж до Бостън „изпусна“ една от евакуационните надуваеми „пързалки“ по време на полета, малко преди кацането си в Бостън.

За щастие, тежащото няколко десетки килограма съоръжение е паднало в пуст двор на къща в град Милтън, на около 20 км. южно от Бостън, и не е предизвикало щети.

Да припомним, че евакуационните „пързалки“ представляват надуваеми пътеки, монтирани в сгънато състояние под евакуационните изходи на самолета, които автоматично се разгъват чрез сгъстен въздух в случай на инцидент.

Така разгънати, евакуационните пързалки позволяват бързата евакуация на всички пътници от салона, което съгласно стандартите трябва да стане за не повече от 90 секунди, независимо от типа и размера на самолета.

Предполага се, че една от тези „пързалки“ се е активирала и разгънала по време на полета на Боинга с регистрация N1607B, а въздушната струя я е изтръгнала от самолета. При инцидента пилотите са съобщили по радиото за силен шум, но след това успешно продължили полета и кацнали на летището в Бостън без последващи проблеми.

След кацането е установено, че евакуационната „пързалка“ от задния десен изход на самолета липсва. Пострадали хора от инцидента няма, но както FAA, така и Delta Airlines са започнали разследване на причините за този потенциално изключително опасен инцидент.

В авиационната терминология тези инциденти имат конкретно наименование – наричат се PDA, което е съкращение на “Parts Departing Airplanes” (в превод: части напускащи самолета). Макар и сравнително редки, такива инциденти представляват сериозна опасност както за самите летателни машини, така и за хората на земята.

Само преди две седмици панел от фюзелажа на тестов Airbus се отдели от машината и падна в малко село, близо до завода на Airbus в Тулуза. За щастие тогава инцидентът също се размина без жертви.