Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет пълен с парашутисти кацна аварийно в Австралия

Прекрасният слънчев петъчен ден е трябвало да е добър за парашутни скокове, но не толкова добре протекъл той за група от 16 парашутисти на летище Баруън Хедс (Barwon Heads) в щата Виктория, Австралия.

Веднага след като пълният с парашутисти самолет Cessna 208 Caravan се отлепил от пистата в петък сутринта, машината се отклонила леко наляво, а двигателят заглъхнал. Малко след това самолетът се плъзнал по корем в тревистите брегове на езерото Конуори, само на метри от ръба на водата.

За съжаление, инцидентът станал малко след излитането, тоест на малка височина, което не е позволило на парашутистите да скочат от повредената машина. Всичките 17 намирали се на борда (включително пилотът) обаче са оцелели, като осем от тях са получили различни наранявания, без опасност за живота, а само три са останали на болнично лечение.

Един от намиралите се в самолета е бил депутатът от Лейбъристката партия в Австралия Пол Едбрук – опитен парашутист. „Самолетът внезапно загуби мощност след излитане и пилотът свърши невероятна работа да ни предпази от водата“, каза той. „Спомням си, че се обърнах и видях пилота, който според мен спаси живота на всички ни. Той съсредоточено се опитваше да реши проблема, нямаше паника.“

Едбрук допълва, че след това е чул или от пилота, или от един от другите пътници „Стягайте се, падаме“ (“Brace, we’re going down”.).

Пилотът, който бил с богат опит, „забелязал неизправност в двигателя“ още по време на първоначалния набор на височина и е бил принуден да направи аварийно кацане, съобщи Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB).

При удара самолетът е получил значителни щети, но за щастие инцидентът протича без човешки жертви.