Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ричард Брансън успя да си запази Virgin Atlantic

След близо две години неяснота, ексцентричният бизнесмен и визионер Ричард Брансън успя да си запази контрола над основаната от самия него авиокомпания Virgin Atlantic.

През 2017 г. Брансън беше стигнал до споразумение с консорциума „Air France – KLM“ да продаде 31% от своя контролен пакет от 51% акции във Virgin Atlantic, като по този начин той щеше да остане само с 20%. Така той щеше да загуби контрола над на практика собствената си компания, а мажоритарен собственик на Virgin Atlantic щяха да станат Delta Air Lines, притежаващи в момента 49% от акциите.

Част от това споразумение беше и идеята за създаване на тристранен джоинт венчър между Virgin Atlantic, Air France – KLM и Delta Air Lines.

Очевидно обаче Брансън е открил финансови възможности да запази собствеността си във Virgin Atlantic и съобщи, че оттегля съгласието си за продажба на част от своите 51% акции. От друга страна обаче, по информация от Блумбърг, Брансън не се е оттеглил от споразумението за тристрания джоинт венчър и се надява проектът скоро да бъде реализиран.

В тази връзка Ричард Брансън публикува отворено писмо до всички служители на Virgin Atlantic и Virgin Holidays, в което споделя добрата новина и добавя, че Virgin Atlantic ще продължи да бъде неговото трето дете, отбелязвайки че компанията е приблизително на същата възраст като двете му деца Холи и Сам, и тя винаги е била част от неговото семейство.