Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Три самолета едва стигнаха за да приберат Джъстин Трюдо от Лондон

„Законът на Мърфи“ се стовари с цялата си сила върху канадския премиер Джъстин Трюдо, за когото цели три правителствени самолета едва стигнаха за да осигурят присъствието и връщането му от срещата на върха на НАТО в Лондон.

Канадските военновъздушни сили разполагат с пет правителствени самолета Airbus CC-150, които са модифицирани за VIP нужди Airbus A310.

Първият от тях, Airbus CC-150-01 Polaris обаче (на снимката горе), с който премиерът Трюдо трябваше да пътува за Лондон, претърпя авария в хангара си, когато тракторът, който го изтегляше, заби носа му в конструкция от хангара и му причини тежки щети (на снимката по-долу).

Така, за срещата на НАТО Джъстин Трюдо се наложи да пътува с друг канадски „Air Force One“ – CC-150-03. След кацането му в Лондон на 2 декември обаче, при рутинна инспекция бяха открити пукнатини по лопатките на главния вентилатор на единия от двигателите, което принуди властите да спрат самолета от полети докато повредата не бъде отстранена, за което щяха да са нужни поне три дни.

Разбира се, Трюдо нямаше как да чака в Лондон докато самолетът бъде ремонтиран, но за късмет се оказало, че в същото време генералният губернатор на Канада Джули Пайет е на официално посещение в Италия с трети канадски президентски самолет – CC-150-02. Така се наложило въпросният CC-150-02 да отлети за Лондон за да прибере премиера в Канада, а междувременно губернаторът Пайет останала да изчака в Италия.

За щастие, третата машина се справила успешно със задачата и успяла безпроблемно да върне в родината им и двете канадски висопопоставени лица.

Да поясним, че петте канадски правителствени Airbus CC-150 са били придобити от канадското правителство през 1994 на втора ръка от авиокомпанията Wardair. Единият от тях – CC-150-01 – е бил преоборудван за VIP нуждите на премиера, два – CC-150-02 и CC-150-03 – за превоз на по-големи правителствени делегации, а останалите два – CC-150-04 и CC-150-05 – са били конвертирани в танкери за въздушно презареждане на първите три правителствени машини.

В момента канадското правителство разглежда възможността за подмяна и на петте си вече позастарели машини.