Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Джеф Безос представи лунния модул Blue Moon

На 9 май 2019 в пищна и впечатляваща церемония собственикът на Амазон и най-богат човек на планетата – Джеф Безос – представи лунния модул, с който неговата аерокосмическа компания „Blue Origin“ планува да извърши кацане на Луната до 2024 г.

„Ние ще се върнем на Луната, и този път ще останем“, заяви на представянето Джеф Безос, което всъщност е и в пълно съзвучие с амбициите на администрацията на Тръмп, която ясно постави пред нацията задачата за завръщане на американците на Луната до 2024 г.

Точно половин век след първите лунни стъпки на Нийл Армстронг, представеният нов лунен модул на пръв поглед силно наподобява своите братовчеди от програмата Apollo, но е доста по-голям и технологично несравним.

Лунният модул Blue Moon може да помещава екипаж от двама до четирима астронавти, но има и „втори етаж“ от товарни отсеци, способни да пренесат до Луната общ полезен товар до 6,5 метрични тона. Модулът разполага със собствен „Роувър“ – четириколесно транспортно средство, предназначено да проучва и взима проби от лунната повърхност, както и с нужната механизация за „разтоварването“ и извеждането му на Луната.

Управлението на модула се осъществява, по думите на Безос, от съвсем нов тип двигател BE-7, използващ като гориво течен водород (hydrolox dual-expander engine), чието най-важно предимство е възможността за прецизен контрол над тягата както като мощност, така и като посока (векторизиране).

Интересното е, че плановете за първото прилуняване са то да бъде извършено в кратера Шакелтън, който се намира в близост до Южния полюс на Луната, където пък се предполага че съществува вода във формата на лед. Тази вода ще може да бъде използвана за производството на водород и по този начин всъщност лунният модул ще може евентуално да бъде презареждан с гориво.

Самото прилуняване и последващите действия на лунния модул ще бъдат управлявани от LiDAR – подобен на радар сканиращ прибор, използващ обаче лазерни лъчи за сканиране на средата (за разлика от радара, който използва радиовълни).

Концептуално новото в системата е също и това, че в определена фаза от приближаването на модула към Луната той ще изстреля и известен брой миниатюрни лунни спътници, които ще останат в орбитата на Луната, и всеки ще изпълнява своя научна мисия.

За изстрелването от земята и стартирането на лунната мисия ще бъде използвана 100 метрова свръхмощна ракета носител с името „New Glenn“, която все още е в разработка, но се предполага че ще е развитие на успешно тестваната на 23 януари 2019 ракетна система, наречена „New Shepard“, чийто полет можете да проследите във видеото по-долу.

Както можеше да се очаква, прекият конкурент на Джеф Безос – Илън Мъск – реагира с нескрита насмешка на плановете за модула „Blue Moon“, правейки каламбур с името и наричайки го „Blue Balls“, което в свободен превод означава „Мераци“ 😉

Убедени сме обаче, че яростната конкуренция между тези двама визионери може само да ги стимулира и в резултат на това човечеството със сигурност отново ще стъпи на Луната, и този път наистина ще остане …