Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Астрономите по света „скочиха“ срещу сателитите на SpaceX

Най-голямата международна организация на астрономите, обхващаща над 13 000 професионални астрономи из целия свят, се изправи срещу „спътниковите съзвездия“, създавани от SpaceX с програмата им Starlink.

Почти веднага след като Falcon 9 изведе в ниска орбита първите 60 сателита от планираните общо 12 000, Международният Астрономически Съюз (International Astronomical Union – IAU) излезе със становище, че движещите се в ниска орбита огромен брой сателити сериозно ще затруднят работата им и е крайно време да се въведат по-стриктни регулации при извеждането на сателити в околоземна орбита.

Притеснението на астрономите е свързано с това, че многото движещи се в ниска орбита спътници, със своите големи отражаващи повърхности, осветяват нощното небе и така съществено затрудняват астрономическите наблюдения. Освен другото, повишеният брой радиосигнали с голям интензитет, излъчвани от новите сателити, представлява и сериозен проблем за радиотелескопите, изследващи дълбокия Космос, които са изключително чувствителни на подобно радиочестотно замърсяване.

В подкрепа на своите притеснения, Международният Астрономически Съюз публикува показаната по-долу снимка, заснета от обсерваторията Лоуел в Аризона, на която ясно се виждат ярките следи, оставяни от сателитите на Starlink, напълно опропастяващи опита да се заснеме съзвездието NGC 5353/4, смътно виждащо се на фона на следите от сателитите.

От своя страна говорител на SpeceX се опита да успокои духовете с твърдението, че снимката е направена още преди сателитите да се разпределят по орбитите си и всъщност положението не е толкова драматично.

Лично Илън Мъск пък написа в Туитър, че „Всъщност телескопите отдавна трябва самите те да са в орбита“.

От SpaceX също така твърдят, че извеждането на сателитите е координирано с Националната Научна фондация на САЩ (US National Science Foundation), и излъчваните от сателитите радиосигнали не нарушават международните стандарти в радио астрономията.