Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Поставиха под карантина монголски ATR-72 заради бубонна чума

Самолет ATR 72-500 на монголската авиокомпания Hunnu Air беше спрян от полети и, заедно с пътниците си, беше поставен под карантина след кацането на летището в Улан Батор на 3 май 2019. 11 от пътниците са били приети в болница с подозрителни оплаквания, а останалите са оставени под карантинно наблюдение на летището. Сред тях са туристи от Казахстан, Южна Корея, Швеция и Швейцария.

Действието на монголските власти се е наложило след като двойка руски туристи са починали от бубонна чума в западната част на страната, след полет от Сибир към Монголия със същия самолет. Като предохранителна мярка са спрени и всички полети от руската част на Сибир към Монголия. По информация от руския сайт „Siberian Times“, 160 човека, които са били в контакт починалата двойка, са поставени под наблюдение.

38-годишният мъж и 37-годишната му бременна съпруга са починали от смъртоносната болест съответно на 27 април и 1 май, след като, по предварителна информация, са яли месо от заразен мармот. Двойката е починала в болница в монголската провинция Баян Йогли Аймаг, която граничи с Русия, и поради тази причина от 1 до 6 май тази граница е била затворена и в сухоземната й част.

Бубонната чума е силно заразна болест която, ако не бъде лекувана незабавно, е способна да убие възрастен човек за 24 часа. Макар в някои части на света тя да е разпространена сред дивите животни, заразяване на хора е сравнително рядко срещано, но пък заразата се разпространява мълниеносно. При подобна епидемия, само през 1997 г. в Мадагаскар са били регистрирани 341 случая на заразяване.

От историята е известно, че през 1665 г. епидемия от бубонна чума погубва 200 хиляди жители на Лондон, а през 19 век в различни части от Източната част на Азия жертви от бубонна чума стават 12 милиона човека.