Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Германия отказа достъп до въздушното си пространство на норвежки 737 MAX

Boeing 737 MAX 8 се наложи принудително да кацне във Франция, след като ръководителите на полети в Германия отказаха достъп до въздушното си пространство.

Както е известно, според указанията на EASA (Европейската агенция за авиационна сигурност), въпреки че комерсиалните полети на 737 MAX са спрени, полетите за преместване на машините (relocation flights) са разрешени, като изискването е на борда да няма пътници.

Точно такъв е бил случаят с Boeing 737 MAX 8 с регистрация SE-RTB на нискотарифната авиокомпания Norwegian, който на 11 юни 2019 е трябвало да бъде преместен от Малага (Испания) до базата на компанията в Стокхолм.

Малко преди да навлязат във въздушното пространство на Германия обаче, немските диспечери не дали разрешението си самолетът да лети над Германия.

Въпреки указанията на EASA, всъщност всяка местна авиационна администрация е в правото си сама да определя режима за достъп до въздушното си пространство, което дало основание на Германия да откаже този достъп.

Оказало се, че норвежците просто пропуснали недвусмислен NOTAM от немските служби, в който се казвало, че „всякакви полети с типовете Boeing 737 MAX 8 и Boeing 837 MAX 9 във въздушното пространство на Федерална Република Германия са забранени.“

След като известно време кръжал във въздуха, норвежкият Боинг кацнал близо до Париж за презареждане и смяна на полетния план, след което се прибрал в Стокхолм по маршрут, заобикалящ Германия.

Озадачаващото в случая е, че полетният план е бил предварително разпространен и приет от Eurocontrol, но това все пак не попречило на германците да върнат самолета.